Huid en Collageen

Onze huid bevat een aantal essentiële elementen waaronder collageen, elastine en hyaluronzuur.
Elastine zorgt voor elasticiteit en veerkracht.
Hyaluronzuur trekt vocht aan en ondersteunt daarmee het volume van de huid.
Collageen is een eiwit dat in de huid verbindingen maakt.
Het zorgt dus voor stevigheid en structuur.

Huidveroudering en de rol van collageen

Collageen is een van de belangrijkste bouwstenen van de huid. Dit belang wordt duidelijk gemaakt als je beseft dat collageen meer dan 70 procent van het gewicht van de huid vormt.

Huidveroudering wordt veroorzaakt doordat het lichaam vanaf het 25e levensjaar steeds minder stoffen aanmaakt waardoor de hoeveelheid collageen in de huid afneemt. De huid wordt dan minder stevig en voelt slapper. In hoeverre en hoe snel dat gebeurt verschilt van persoon tot persoon. Om de jeugdigheid en stevigheid van je huid te bewaren, kan je vanaf een leeftijd van 25 tot 30 jaar beginnen met het stimuleren van collageen.

Bij mannen verloopt dit proces van huidveroudering vrij gelijkmatig.
Bij vrouwen zie je dat het collageen in de eerste vijf jaar na de menopauze een enorme duikvlucht neemt en maar liefst met 30 procent afneemt, om deze trend vervolgens met jaarlijks 2 procent te continueren. De huid verslapt in deze periode aanzienlijk en wordt daarnaast droger. Oneerlijk? Zeker! Maar er is gelukkig wel wat aan te doen.
Naast het ouder worden spelen ook andere factoren een rol bij de afbraak van collageen. Veelvuldige blootstelling aan UV straling, stress, ongezonde voeding, nicotine en alcohol zorgen voor verdere vermindering van het collageen.

De veruit beste manier om dit proces van veroudering en achteruitgang tegen te gaan is door het collageen te stimuleren met injectable behandelingen.

Met name omdat collageen stimulatie een natuurlijke verjonging laat zien, en men er niet behandeld of onnatuurlijk uit komt te zien, is dit een speerpunt van de kliniek. Daarom past dokter Olivier diverse soorten collageen stimulerende behandelingen toe.

Elk van deze behandelingen wordt veilig uitgevoerd, en hebben een zeer kleine kans op complicaties.
Deze behandelingen en de manier waarop we deze uitvoeren, zorgen voor verbetering van het te behandelen gebied, waar op een graduele wijze de tijd wordt teruggedraaid.

Omdat de collageenproductie eerst op gang moet komen duurt het gemiddeld 6 weken voordat de eerste resultaten waarneembaar worden. Door deze geleidelijke opbouw en natuurlijke resultaten moet je hierbij dus eerder denken aan een opmerking als “wat zie jij er goed uit” dan aan een reactie van “goh, wat heb jij voor behandeling gedaan”.

Zoals gezegd, collageen stimulatie is een speerpunt van de kliniek, het huidige aanbod van behandelingen is:
Afname collageen met leeftijd

Welke behandeling is voor mij geschikt?

Deze vraag is helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden, aangezien er zeer veel factoren van invloed zijn op de keuze voor een behandeling. Denk hierbij aan leeftijd, dikte en zwaarte van de huid, slapte van de huid, volume verlies, onderliggende vetcompartimenten, precieze locatie van het behandelgebied, benodigde hoeveelheid behandelingen, gewenste invasiviteit van de behandeling, budget, onderliggende contra-indicaties of eerdere behandelingen etc. Dokter Olivier kan tijdens een consultatie hierover uitleg geven en adviseren.

Om toch een heel klein idee te krijgen voor welk product u mogelijk in aanmerking komt, geven we hier alvast wat algemene duiding.

Persoonlijke voorkeur
Er wordt hierbij in grote mate rekening houden met de persoonlijke voorkeur van de cliënt. Wil je een product met een zuiver hyaluronzuur dat niet is gecrosslinkt, dan kom je uit bij Profhilo. Heb je liever voorkeur voor een behandeling met eigen bloed waaraan niets is toegevoegd, dan zijn PRP of PRF geschikte opties. Heb je voorkeur voor een behandeling op basis van volledig afbreekbaar calcium, of synthetisch poly-L-melkzuur, dan kom je uit bij Radiesse en respectievelijk Sculptra of Lanluma. PDO draden vinden sommige mensen een wat eng idee, maar andere zweren erbij. Een andere behandeloptie zijn de uit Zuid Korea overgekomen populaire polynucleotiden. Deze polynucleotiden zijn bioactieve moleculen uit stam- en kiemcellen, en hebben als DNA bouwstenen weefsel herstellende, anti-ischemische en ontstekingsremmende eigenschappen.

Andere afwegingen
Een jongere huid, die van zichzelf al rijker is aan elastine, collageen en hyaluronzuur, laat met een simpele Profhilo behandeling al een mooie verbetering zien, waarbij de huid gaat stralen. Een oudere huid heeft hiervoor meer behandelingen nodig, waardoor een andere behandeling of combinatiebehandeling beter perspectief biedt.

Onze ervaring leert ook Profhilo behandelingen meer versteviging kunnen bewerkstelligen bij een dunne huid, dan bij een dikke huid. Een kleine truc is het gezicht iets voorover te buigen. Indien je merkt dat de huid van de wangen naast de mond sterk voorover leunt, dan is Profhilo wellicht niet de meest aangewezen keuze. Je komt dan eerder in aanmerking voor een behandeling op basis van calcium zoals Radiesse of een behandeling op basis van poly-L-melkzuur (PLLA) zoals Sculptra of Lanluma.

Een andere afweging is dat een behandeling met Profhilo uit 10 oppervlakkige prikjes bestaat, terwijl de behandelingen met de polymelkzuur of Radiesse met canules worden verricht waarbij er wat uitgebreider onderhuids wordt gewerkt, hetgeen in een langere hersteltijd kan resulteren.

De langdurigheid van de behandeling kan ook bij de keuze van invloed zijn. Zo is de vervolgfrequentie bij Profhilo het grootst. Na een opstartbehandeling van 2 tot 3 keer met tussenpozen van één maand, wordt geadviseerd de behandeling elke 3 tot 6 maanden te herhalen voor een optimaal resultaat.

Bij Sculptra wordt geadviseerd één behandeling te ondergaan voor elk decennium dat men oud is. Vervolgens één enkele jaarlijkse onderhoudsbehandeling om het collageen op pijl te houden. Lanluma heeft aanvankelijk een paar behandelingen om de drie maanden en PDO draden hebben een langere oplostijd en een lange stimulatie van collageen. Pas na 1 jaar doen we gemiddeld een herhalingen met draden.

Collageen stimulatie in combinatie met volume

Het verouderingsproces bestaat niet alleen uit verlies van collageen van de huid, maar gaat ook gepaard met het bot- en weefselverlies en afname van de onderliggende vetcompartimenten.

Hierdoor kan het voorkomen dat men een combinatiebehandeling met volumiserende filler moet overwegen om de collageen stimulatie tot een maximaal effect te laten uitkomen.

Kortom, als het volumeverlies te groot is, kan dit niet alleen met collageenstimulerende injectables worden gecorrigeerd. Een beetje volume maakt het dan compleet en is nog steeds natuurlijk.

Ben je geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden om collageen te stimuleren? Tijdens een consultatiegesprek kan dokter Olivier verdere uitleg en een persoonlijk behandeladvies geven.
Goedgekeurd door Olivier Roderik 
COSMETISCH ARTS

Olivier Roderik is een ervaren cosmetisch arts die sinds eind 2016 zijn eigen kliniek in Bloemendaal runt, waar persoonlijke aandacht en deskundigheid voorop staan. Hij heeft duizenden cliënten naar tevredenheid behandeld en biedt tijdens consulten eerlijk advies.

Plan een vrijblijvende consultatie

Bekijk de mogelijkheden en krijg professioneel advies.
Plan een afspraak
Openingstijden
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
08:00-18:00
08:00-18:00
08:00-18:00
08:00-18:00
08:00-18:00
Gesloten
Gesloten
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram